Het verhaal van Vibers

Vibers Company
06 februari 2012

De oprichter van ons bedrijf, Jan-Govert van Gilst, was in 2009 op reis in Borneo getuige van een wereldwijd probleem. Uitgestrekte regenwouden werden vernietigd voor palmolie en prachtige stranden werden overspoeld met plastic afval. Hij besloot er iets mee te doen, nam ontslag en startte een bedrijf.

Het oorspronkelijke idee was om bamboe op braakliggende gronden te telen voor bijstook in kolencentrales. Dit idee won de Zuid-Hollandprijs en bereikte de finale van de TEDxAmsterdam Award in 2011 en in 2013, waardoor het bedrijf onder de aandacht van de media werd gebracht. Jan-Govert kwam echter tot het inzicht dat bamboe niet het goede antwoord was. Hij benaderde de Wageningen Universiteit, die hem in een andere richting wees: Olifantsgras.

 

Olifantsgras groeit snel, heeft nauwelijks water nodig en kan bijna overal groeien. Het absorbeert vier keer meer CO2 dan een Europees bos. Een duurzaam gewas dus. Olifantsgras bevat veel cellulose, perfect voor het maken van allerlei duurzame materialen. Vibers produceerde eerst papier, vervolgens bio-beton en uiteindelijk bioplastics en werd al snel genomineerd voor de Top 100 meest innovatieve MKB-bedrijven in Nederland. Het idee was niet om een strijd te voeren tegen de kunststofindustrie, grote bouwbedrijven of papierfabrikanten maar precies het tegenovergestelde. Het idee is om met deze bedrijven over de hele wereld samen te werken en samen het verschil te maken.

Verduurzaam de maakindustrie. Change the script. Join the vibe.


Campagne

Verduurzaming hoort bij een sterke bedrijfsstrategie

We ontmoeten elk kwartaal bekende duurzame ondernemers in onze webinars. Mis het niet en schrijf je hier alvast in!

Maasboulevard 100

3063 NS Rotterdam

Tel. 010-8404610

KVK 54617073

Volg ons

  • Worldwide Patent Pending WO 2018182419